torstai 16. toukokuuta 2019

Haukihommia

Terve!

Kevät on kulunut kalastuksellisesti nihkeästi vain parin haukireissun merkeissä. Mitään merkittäviä saaliita ei ole tullut, vaan aikaa olen viettänyt lähinnä kevätfiilistelyissä ja luonnon elon merkkien paluuta seuraillessa samalla kalastellen. Jari sai kuitenkin vappuna muutamaa senttiä vajaan metrisen hauen, joten joku suurempikin on sentään näytillä käynyt. Uutta lasikuitukeppiä on tullut myös hieman rannalta käsin testattua ja täytyy sanoa, että vaikuttaa loistavalta. Heittäminen on helppoa ja perusmittaiset eli noin 15 metrin kalastusheitot tulevat helposti. Testatessa siimana oli Rio Outbound Short Coldwater #8.

Uusi lasikuitu vaikuttaa loistokamppeelta

Ehdotin Jarille jokunen viikko sitten, että osallistuttaisiinko huumorimielessä keväiseen HK Open hauenkalastuskilpailuun. Jari innostui asiasta ja ilmoitin meidät matkaan. Ja se kisa alkaa huomenna. HK Openissa kalastetaan venekunnittain Suomen rajojen sisäpuolella pe klo 18 - su klo 15 välisenä aikana. Kalastaa saa vain yhdellä vavalla ja yhdellä vieheellä kerralla. Venekunnan 5 pisintä haukea muodostaa lopputuloksen, alamitta on 80cm että kala edes hyväksytään. Kilpailuun on tilattu virallinen mittatarra sekä venekuntakohtainen kisatarra, joiden täytyy olla kuvissa mukana että voi todistaa kalan saadun kyseisenä ajanjaksona. Mittatarralle tein kaukalon kalan mittausta helpottamaan.

Pikaisesti värkätty mittakaukalo

Kisan myötä olemme hieman päivittäneet "suur"hauen pyyntivälineitä. Muutama perhokin on tullut sidottua. Valikoin kisaan kohtalaisen haukikumivalikoiman, spinnerbaitteja, muutaman jerkin ja alkukauden luottovaappuja. Lisäksi mukana on rasiallinen haukiperhoja. Vapoja veneeseen tulee hyrräsetti isojen heittoon, iso avokelasetti ja talvinen lasikuituperhovapani uppo- ja intersiiman kera. Autolla on sitten varalle lisää välineitä.

Mm. tämä särkijäljitelmä tuli sidottua

Esikarsinnat selvittänyttä viehearsenaalia HK Openiin

Suunnitelmissamme on keskittyä jokivesiin ja kävimme viime lauantaina pienen testireissun, lähinnä testaamassa että vene on tallella ja kone toimii, sekä muutamien uusien shadien uintia pääsi näkemään. Muutaman tunnin pisto toi jokusen tärpin, joiden avulla saimme käsitystä haukien tämän hetken olinpaikoista. Muutamat tietämämme ottipaikat koluamme tarkoin heittelemällä ja siirtymillä tai hiljaisina hetkinä uistelemme yksillä vavoilla kaloja etsien. Koen hallitsevani enemmän hauen syyskalastuksen, joten tällainen keväinen haaste on mukava. Toukokuussa en ole kovin montaa metrin ylitystä saanut vuosien aikana, tosin kalastuspäiviäkin on vähemmän kuin syksyllä. Oulun korkeuksilla myös kutu ajoittuu yleensä aina toukokuulle, mikä vähentää kalareissujen määrää.

Pehmovieheen hyvä puoli. Tätä liki 30cm kävi selvästi joku maistamassa

Veden lämmöt ovat näillä korkeuksilla pyörineet vasta 7-8 asteen seutuvilla, joten huonolla tuurilla voi olla vielä osalla hauista kutupuuhat käsillä. Keli ei lupaa ollenkaan hyvää kalakeliä vaan lähes huonointa mahdollista "aurinkopläkää", mutta toisaalta veden lämpiäminen voi aktivoida kaloja. Kalojen etsinnässä käytetään Deeperiä ja vanha yksikeila-anturillinen kaikukin lähtee matkaan, kun Deeper ei koko päivää kestä ja vähintään pitää latailla välillä.

Mutta, tulevana viikonloppuna kalastustunteja kertynee täten koko kevään haukireissujen edestä. Katsotaan kuinka väsyneitä ja kuinka tyytyväisiä kalamiehiä sunnuntaina kalastuskamoja purkaa varastoon. Tavotteita ei olla Jarin kanssa sinällään asetettu, mutta olisihan se mukava kauden ensimmäinen metrinen hauki saada. Kisassa on 419 venekuntaa, joten toivottavasti ollaan 418 parhaan joukossa. Hauenkalastajat.fi -sivustolle saattaa tulla päivityksiä tai tuloksia viikonlopun aikana, sieltä voi sitten katsoa kuinka HK Kempele-tiimille kävi.

Pieneen soutuveneeseen ei mahdottomia mahdu, näillä mennään!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti