torstai 13. heinäkuuta 2017

Purokunnostusta

Viime- ja tämän viikon aikana kävimme kahtena iltana kunnostamassa hienoa kirkasvetistä puroa. Lähteinen vesi pysyy viileänä ja runsas puusto tuo paljon varjoa. Pohjassa on vesikasvillisuutta hyvin, joten ravintotilanne on erinomainen. Puroon on laskettu muutamana vuonna taimenen nollikkaita. Näimmekin muutamia noin 15 senttisiä tulevia mahtitaimenia kunnostusalueella. Huonenaiheena purossa oli tierumpu, jossa oli parinkymmenen sentin putous normaalivedellä. Kun rummun virtaus oli vielä varsin voimakas ja vettä oli vain kymmenisen senttiä, on ylöspäin kulkeminen ollut työlästä tai jopa mahdotonta pienille kaloille.

Lähtötilanne, pykälä ei tässä niin selvästi erotu mitä oli todellisuudessa

Suunnittelua

Aloitimme kunnostuksen hidastamalla virtausta rummun sisällä kiveämällä sitä, samoin rummun yläpuolelle laitettiin pari hidastinkiveä. Koska rummussa kivet pysyvät tulva-aikaan huonosti paikoillaan, laitettiin kiviä 2-4 kpl peräkkäin ja aina kun mahdollista, betonirummun saumaa vasten. Hidastaminen nosti rummussa veden pinnan pariinkymmeneen senttiin. Tämän jälkeen nostimme rummun alapuolelta vettä tekemällä allasta ja ohjaamalla virran reunaan. Pari surehkoa kiveä määritti tällä kertaa kompromisseihin, koska niiden siirtely ei miesvoimin oikein onnistunut. Siitä huolimatta saimme veden pinnan nostettua 3-4 sentin päähän rummun reunasta. Kovan virran viereen saimme luotua myös levähdyspaikat kalalle. Parantelimme virtauksia myös muutamasta könkämästä. Puhdistelimme jo olevassa olevaa soraa putsaamalla hiekkaa liikkeelle ja siirtelemällä suurempia kiviä sivummalle.

Vedenpinnan nosto, virran hidastus ja lepopaikat saatiin tehtyä

Puhdistettua soraikkoa, tämäkin oli jo alkuperäistä parempi

Toisella reissulla kävimme viemässä kunnon sotaa potentiaaliselle kutupaikalle. Lopuksi parantelimme virtauksia pyrkien tarjoamaan tasaista virtaa sorakkoon. Sorakosta löytyy myös riittävästi pinta-alaa hieman eri vesimäärälle, jotta kala löytäisi mielekkään paikan syksyn vesitilanteesta riippumatta. Ensi kevät näyttää, kuinka muutokset toimivat korkealla vedellä ja pysyvätkö kivet toivotusti paikoillaan, mutta olemme optimisteja ja uskomme tilanteen olevan nyt aiempaa parempi.

Valmis soraikko. Kutupaikka kastettiin kuulema Samulin montuksi

Kalevalan Taimen on tehnyt jo vuosia työtä Kuhmon taimenen elinolojen eteen. Nyt talkoissa oli neljä henkeä. Talkoo saatiin toteuttaa yksityisen henkilön puroon hänen aloitteestaan. Siitä suuret kiitokset. Lisää vastaavia mahdollisuuksia tietenkin toivotaan. Pienistä puroista alkaa taimenen uusi tulevaisuus. 

Totuus löytyy Kalevalan Taimenen kirjoituksesta



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti