maanantai 8. heinäkuuta 2019

Kohti pohjoista!

Terve!

Varsin nihkeästi olen tässä ehtinyt kalalla käymään. Omakotitalo suurine pihoineen teettää nyt alkuvaiheessa varsinkin jos jonkinmoista (piha)hommaa. Vieraitakin on ollut, joten ei ole viikonloppuisinkaan oikein aikaa irronnut. Viikonloppuna olisi ollut Kuhmossakin Kalahässäkkä-tapahtuma, joka jäi nyt jo toista kertaa putkeen väliin. Toivottavasti siellä oli onnistunut viikonloppu! Hauen pyynnissä olen ehtinyt pari kertaa käymään. Reilu viikko sitten käytiin vaimon kanssa pitkästä aikaa kahdestaan kalalla. Muuten oli hiljaista, mutta juuri ennen lähtöä sain muutamaa senttiä vajaan metrisen, oikein pirteän kesähauen. Muuten kalat ovat olleet pieniä. Pyhäiltana ehdin pikaisesti myös pistäytyä vesisateessa hauen pyynnissä, kun Rovaniemeltä Jere oli Oulun seudulla käymässä ja saatiin aikataulut natsaamaan myöhäisillan pistolle. Saldona oli tärpit molemmille.

Perhoja sentään on tullut aina välillä pyöriteltyä. Juhannuksena aloitin nymfirasian täyttöprojektin. Aloin sitomaan tyhjään rasiaan perhoja aina muutaman kerrallaan, erityisesti illan futismatseja katsoessa oli helppo muutama tehdä. Jaksoin tehdä viitisenkymmentä nymfiä ja larvaa, lienee oma ennätys noin lyhyellä ajalla. En tykkää yhtään sarjasidonnasta, keskittyminen loppuu viimeistään kolmannen samanlaisen perhon kohdalla täysin. Mutta onpahan nyt jonkin verran täytettä rasiaan ja jäänee muutama varallekin.

Kuulapääprojektia...

Streamereitä on tullut sidottua parisenkymmentä. Kuulapääkärsimyksen jälkeen halusin sitoa jotain ihan muuta, niinpä tein muutamia häkiläsiipisiä streamereitä. Osassa on pyritty sitomaan hieman Carrie Stevens -henkeen ja perhot ovat pienisilhuettisia "päiväperhoja". Värimaailmoissa tavoiteltu mm. mutua ja siianpoikasta. Davie McPhailin sidontavideoiden jälkeen oli vaan hieman masentavaa sitoa, kun itellä ei sitoessa höyhenet aina asetu heti ensimmäisellä kerralla kuten hänellä, samoin rungon teko on hitaampaa. On sillä miehellä vaan hurja rutiini ja taitotaso sidontaan. Katson aika harvoin sidontavideoita, mutta hyvä niitä on aika ajoin tutkiskella, sillä niiden avulla pystyy omaakin tekniikkaa kehittämään. Lisäksi olen tehnyt perusstreamereita pohjoiseen, lähinnä zonkereita ja tinseleitä sekä ehostin muutamia kovia kokeneita ottiperhoja.


Muutama häkiläsiipi

Mustaa hahmoperhoa

Perhoja pohjoiseen

Pintaan ja kalvoon ei ole tarvinnut tehdä niin kovasti täytettä rasioihin, kuin mitä kuvittelin. Tein kuitenkin yhden vaaksiaisen lisää, samoin läppäpupia ja pari kalvonymfiä. Perhorasioiden uudelleen järjestelyssä meni paljon aikaa, mutta ovatpahan nyt hieman järkevämmässä järjestyksessä. Käyttöstreamerit ovat nyt kahdessa askissa, lisäksi pari rasiaa on yleensä autossa matkassa varalla. Nymfaillessa matkassa kulkee vain pikkuaski, täyttöperhoja on sitten kaksipuoleisessa Visionin rasiassa, jossa on myös pupia ja painottamattomia nymfejä. Pinturit ovat pääosin kahdessa rasiassa, joista toisessa on isommat (Caddikset, päikkärit, E-12:t, skaterit ja Nalle Puhit yms.) ja toisessa pienemmät (Klinkkejä, CDC:tä yms.) ja erittäin pienet pinturit (Black Gnatit yms.). Lisäksi pikku hiljaa on muodostunut oma "Pohjoisen aski".

Pieni musta kalvonymfi on ollut ajoittain loistoperho pohjoisessa

Pietun Läppäpupa, tehokas pupahätsin aikaan

Nymfiaski kuosissa

Streamerrasia #1 järjestyksessä

Streamerrasia #1

Streamerrasia #2


Pinturiaski

Pohjoisen rasian kalvo + pintaperhot

Pohjoisen rasian streamerpuoli

"Vara-aski"

"Vara-aski"

Näillä pärjännee Finnmarkissa

Mutta mennäänpä otsikon aiheeseen. Lyhyt kesälomani alkaa viikon päästä. Heti tulevana perjantaina olisi tarkoitus kääntää auton nokka kohti pohjoista noin viikoksi. Emme ole Jarin kanssa ehtineet suunnitella reissua juuri lainkaan, kun on ollut pitkään epäselvää, päästäänkö reissuun ja moneksiko päiväksi. Niinpä päätettiin, että suunnataan tutuille vesille Finnmarkiin. Ajatuksena on kalastella pari päivää harria ja loput päivät sitten jahdataan taimenia. Ajankohta ei välttämättä ole vielä paras mahdollinen pupahätsien kannalta, mutta toivottavasti sitäkin päästäisiin harrastamaan. Päikkärikuoriutumisia nyt todennäköisesti ainakin on, mikäli kelit yhtään suosivat. Ja toivottavasti mukavaa streamerkalastusta.

Nyt on siis edessä välineiden huoltoa ja etsiskelyä muuton jälkeen, pakkailua ja ehkä vielä hieman perhonsidontaa. Viikonloppuna ehdin jo rinkan pestä, samoin vaelluskengät huoltaa ja puukon liipata. Kasailin muutenkin jo hieman kamppeita alkuun. Parina iltana olen katsellut vanhoja Finnmarkin kuviani muistellen, millaisilla perhoilla onnistumisia on tullut ottiperhojen mieleen palauttamiseksi.


2014 hienon pinturisession muistoja

Esimerkiksi kesällä 2014 harrinkalastuksen viimeisenä päivänä sain kokea hienon pintaperhosession puolen päivän/alkuiltapäivän seutuvilla. Viikko oli helteinen ja kalojen ottihalut olivat selvästi heikenneet, samoin kalantulo muuttunut paljon nihkeämmäksi. Kävin ennen paluuvaellukselle lähtöä vielä tutkimassa pitkän suvannon alapäätä, josko pääsisin hieman tarjoilemaan pintaperhoa. Paikalle päästyäni huomasin kaloja käyvän pinnassa siellä täällä. Aloitin kahdella perholla haravoinnin, mutta siirryin aika nopeasti yhteen, kun pari liki kiloista harria otti yhtä aikaa ja toinen katkoi sitten sivutapsin. Käytössä oli 0,15mm kärki. Sain useita +-50cm harreja ja paljon sellaisia 40-47cm haarukkaan olevia lyhyen ajan sisällä. Selkeästi paras perho oli vaaksiainen, mutta sain kaloja myös Adamsilla ja Caddiksella sekä pinkillä murkullakin tuli pari.

Reissun jälkeen on tietenkin tarkoitus kirjoitella raporttia. Palaillaan siis silloin taas jutun merkeissä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti