Kasailin ensimmäisen vapani kolme vuotta sitten. Olin isossa jalkaoperaatiossa ja mietin etukäteen, mitä voisi ja kykenisi kotona tehdä muutaman viikon sairasloman aikana, ettei kuole tylsyyteen. Päätin toteuttaa haaveeni ja rakentaa ensimmäisen vapani. Kohteeksi valikoitui edullinen mutta kehuja saanut TFO:n Finesse #4 8´9 -jalkaa pitkänä, tarkoituksena saada pinturi- ja pupakalastusvapa. Sellainen siitä kyllä tulikin, on saanut aika paljon käyttöaikaa. Tein vavalle itse myös pussin ja putken.
Ensimmäinen tekele |
Toissa talvena piti innostuksen myötä jatkaa streamervavan rakentelulla ja kohteeksi valikoitui TFO:n BVK 6-luokassa ja 9-jalkaisena. Tämä on ollut ykkösvapani sen jälkeen ja tällä kampesin ylös ennätystaimeneni. Askartelin myös tähän vapaan pussin itse.
Vapapussi |
TFO BVK |
Viime talvena ehkäpä pieneksi yllätyksekseni päädyin kasaamaan ensimmäisen switch-vapani, MHX:n #7 11´. Siihen innostuin tekemään hieman haasteellisemmat sidokset, vavasta tuli omaan silmään onnistunut. Tästä oli tarkoitus tulla suurempien jokien ja isojen perhojen taimenvapa, erityisesti Ruotsin taimenvesille, ja ainakin viime kesän muutaman päivän kokemuksen perusteella onkin oikein passeli siihen hommaan. Oikean siiman ja heittotekniikan haku on vielä käynnissä. Tämä on ensimmäinen kahdella kädellä heitettävä vapani koskaan, enkä ole kaksikätisillä ikinä opetellut heittämäänkään aiemmin, mitä nyt Erämessuilla vähän altaan reunalla heitellyt kokeeksi. Mukavia uusia haasteita siis mieluisimman harrastukseni eli taimenen streamerkalastuksen merkeissä.
![]() |
Tämäntyyppisestä "läjästä" se usein alkaa, vaikka osahan tässä vasta on.. |
![]() |
Valmis switch |
![]() |
Sidosten grumeluureja |
Yleistä vavanrakennuksesta
Vavan kasaaminen ei vaadi ihmeellisiä työkaluja. Ohjeita ja videoita löytyy valtavasti netistä. Useisiin vapamalleihn löytyy ohjeet myös vaparenkaiden sijoitteluun, mutta myös yleispäteviä laskureita ja ohjeita löytyy. Vapa-aihioita ja tarvikkeita löytyy Suomestakin kohtuu hyvin, mutta Ruotsissa, Englannissa ja erityisesti Amerikassa tuotevalikoimat ovat laajat. Näistä kaikista on itsellä tilauskokemusta ja kaikki on sujuneet hyvin. EU-maiden ulkopuolelta tilatessa on hyvä huomioida tulevat tulli- ja alv-maksut, mikäli tilaat hieman yli 20€:lla.
Rakensin itselleni telineen jo ennen ekaa vapaa, netistäkin löytyy ohjeita ja kuvia mistä voi ottaa mallia. Moni on tehnyt hienoja vapoja pahvilaatikkoon tehdyissä lovissa vapaa pidellen. Omaan lakkauksen kuivatustelineeseen hankin diskopallon pyöritysmoottorin, joka on sopivan hidas kuivatukseen, mutta vähän turhankin hidas itse lakan levitysvaiheessa. Sillä olen kuitenkin toistaiseksi pärjännyt.
Vavanrakennusteline sidosten tekoa ja lakkausta varten |
Jonkinnäköinen prässi on hyvä olla jos tekee kahvat itse, niin saa korkkirenkaat kunnolla liimattua. Valmiita kahvojakin on tarjolla monenlaisia. Akkuporakone riittää "sorviksi", korkki on kevyttä hioa muotoon hiomapapereilla. Alkuun vain oikein karkealla ja vaikka viilallakin, siitä sitten asteittain hioskelee hienommalla niin saa siistin ja tasaisen kahvan. Kahvan ja kelakiinnikkeen liimaamiseen sopii hyvin uretaaniliima, joka täyttää tyhjiöt ja tartuttaa varmasti. Kelakiinnikkeen olen itse liimannut myös epoksilla ja hyvin on pysynyt. Sidoslankaa tai -lankoja, vaparenkaat, kärkirengas, kelakiinnike ja lakkaa niin alkaapa olemaan kaikki oleellinen kasassa. Terävä mattoveitsi tai kirurginveitsi on hyvä olla, saa langat poikki ilman ikäviä haituvia, jotka haittaavat lakkausta.
Kahva liimautumassa prässissä |
"Sorvi" voi olla vaikka tällainen |
Rakentelemaan pääsee varsin edullisestikin, jos tilaa valmiin rakennussarjan missä on oikeastaan kaikki tarpeellinen matkassa. Yleisen tuntuinen käsitys, että itse rakentamalla säästää rahaa, on vähän harhaanjohtava. Rahaa kyllä voi hyvin säästää, mutta kun kerran alkaa itse tekemään, alkaa kummasti kaipaamaan erilaisia juttuja tai erilaisuutta omaan tekeleeseen. Esimerkiksi laadukas korkkikahva tulee äkkiä yllättävän kalliiksi, kun korkkirenkaita joutuu yleensä ostamaan vähän ylimääräisiä, jotta voisi valikoida heikoimmat renkaat kahvasta pois. Huippulaatuisen korkin löytäminen on haastavaa. Huippulaatuiset kelakiinnikkeet ja siimanohjaimet ovat myös huomattavasti "perustavaraa" kalliimpia. Itse olen kulkenut vähän välimaastossa, pyrkien käyttämään harkiten laadukkaita osiakin, ilman että budjetti karkaisi käsistä. Voikin sanoa karkeasti, että vavan komponentteihin voi käyttää rahaa noin 40 eurosta alkaen ja nollan voi melkeimpä laittaa perään jos aivan parasta haluaa. Aihioiden hintahaitari on samaa luokkaa alkaen jopa parista kympistä. Tämä yleistävä haitari koskee vain hiili- ja lasikuituaihioita, bambuvavat on sitten ihan oma juttunsa. Mutta nykyaikana edullisimmat vavatkin ovat lähes poikkeuksetta aivan kelvollisia kalastukseen, jopa hyviä löytyy joukosta.
Uusin projekti
Tälle talvelle piti taas puuhaa saada, niimpä tilasin parin vuoden haaveilujen kohteeni, laadukkaan ja kehutun CTS Affinity MX:n seitsenluokkaisena ja ysijalkaisena. Olin ajatellut hankkivani puoli jalkaa pidemmän, mutta opiskelijabudjetin vuoksi päädyin tähän, koska löysin sen kuutisenkymmentä euroa edullisemmin tarjouksesta.
Odotettu paketti tuli loppuvuodesta |
Ajattelin tätä projektia käydä hieman tarkemmin läpi blogissa talven mittaan projektin edistyessä. Koitan samalla avata muutamia seikkoja, miksi ja miten niitä on hyvä huomioida vavanrakentamisessa. Tällä rakentelukokemuksellani en todellakaan ole mikään asiantuntija, mutta jos näilläkin vinkeillä saa ensikertalaisten rakentelua entisestään helpotettua, niin hyvähän se on. Ja voihan se olla kokeneille rakentajille hyvää viihdettä seurailla meikäläisen toilailuja rakentelun varrella. Olen tässä(kin) hommassa aika lailla itseoppinut, lukenut lähinnä netistä vinkkejä ja katsonut videoita. Kantapään kauttahan sitä oppii, eikö?
Palailenkin tähän aiheeseen piakkoin. Kahvan ja kelakiinnikkeen suhteen homma on jo hyvin edennyt.
Niin, ja aloin innostuksissani kirjoittelemaan jo ylös asioita Kuhmon ja Kainuun koskikalastukseen liittyen, mm. perhovinkkejä ja käyttämiäni kalastustekniikoita. Katsotaan milloin se putkahtaa uunista ulos. Jossain välissä pitäisi perhojakin malttaa sitoa, niistäkin saatan jossain välissä jotain raapustella.
Niin, ja aloin innostuksissani kirjoittelemaan jo ylös asioita Kuhmon ja Kainuun koskikalastukseen liittyen, mm. perhovinkkejä ja käyttämiäni kalastustekniikoita. Katsotaan milloin se putkahtaa uunista ulos. Jossain välissä pitäisi perhojakin malttaa sitoa, niistäkin saatan jossain välissä jotain raapustella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti